• Future 2020

Future 2020 esittelee vastuullisen muodin alueen


Tekstiiliteollisuuden ympäristö- ja ilmastokuorma on yksi teollisuudenalojen suurimmista. Muotiteollisuus yksin tuottaa noin 10 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä, minkä lisäksi tekstiilien tuotantoprosessi kuluttaa runsaasti vettä sekä muita rajallisia resursseja. Esimerkiksi puuvillan kasvatukseen käytetään huomattava määrä viljelymaata, jota voitaisiin muutoin käyttää ruoantuotantoon. Vaatteilla on haitallisia ympäristövaikutuksia koko elinkaarensa ajan kangasmateriaalin valmistuksesta aina vaatteen hävittämiseen saakka.


Future-messuilla tuetaan pikaista kurssin oikaisua kestävämpään suuntaan. Ihmiset ovat yhä tietoisempia pikamuotiin ja vaateteollisuuteen liittyvistä ongelmista, etsien pukeutumisen osalta kestävämpiä ja vastuullisempia vaihtoehtoja. Myös tarjontaa on tällä saralla huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Kestävä muoti kierrättää ja vaalii vanhaa


Future-messuille on tulossa vastuulliselle muodille ja tekstiileille täysin oma alueensa, jossa uusia ratkaisuja etsivä kuluttaja voi löytää tarjonnan. Alueen yhteyteen tulevat myös vastuulliset kosmetiikkatoimijat.


Vastuullisen muodin alueella voidaan nähdä esimerkiksi second hand -tekstiilejä, kierrätyskuiduista tai kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja tekstiilejä, “yhteiskäyttötekstiileitä” eli esimerkiksi vaatteiden ja asusteiden lainapalveluita, edellisten välitykseen keskittyviä tai tekstiilien käyttöikää pidentäviä palveluita sekä koko tuotantoketjun osalta todistettavasti vastuullisesti tuotettuja tekstiileitä.


Mukana teemassa ovat jo esimerkiksi Zeropointin kierrätetystä muovijätteestä valmistetut toiminnalliset vaatteet, Aarteen kierrätyskuiduista tehty vaatemallisto sekä vaatelainaamo Vaatepuu. Lisäksi messuille hakeneiden joukossa on muun muassa second hand -vaatteita ja asusteita välittävä Fida.


Tutustu muihin messuille hyväksyttyihin tuotteisiin >Infine mukana FINIX-projektissa


FINIX on Aalto-yliopiston johtama monitieteinen projekti, jossa yhteiskehitetään Suomeen tekstiilituotannon ja -kulutuksen järjestelmää edistämään kestävää kehitystä maailmanlaajuisesti. Tutkimusryhmässä on mukana niin materiaalitutkijoita, tekstiilimuotoilijoita, kestävyystieteiden osaamista, lainsäädännön ammattilaisia kuin digiteknologian osaajia.


Future-messujen takana olevaa Infineä hankkeen ohjausryhmässä edustaa Tiina Saukko


Lue lisää FINIX-projektista >